Bu Blogda Ara

19 Aralık 2013 Perşembe

Yılbaşında İspanyol Yemek Menüsü

Bugün düşündüm ve sizler için yeni yılda farklı bir menü sunabilmeniz için bu blog yazımı yazmaya karar verdim. Malumunuz bendeniz Endülüs Kültürü meraklısı ve bir dernek kurucusu olarak İspanyol tapalarına ve yemeklerine bayılıyorum. İspanya'nın sembol yiyecekleri arasında Paella bulunuyor. Yapımı biraz meşakkatli ancak tadı mutheşem. Safranlı pilav ve deniz ürünleri birleşince ortaya hem görüntü hem lezzet anlamında muhteşem bir görüntü çıkıyor.Gelelim tarifine







4-5 kişilik deniz ürünlü paella 3  tane orta büyüklükte soğan yemeklik doğranacak 3 tane kırmızı biber boylamasına ince şeritler halinde kesilecek ve 2 ye bölünecek çok uzun olmayacak yemeklik de olmayacak 5-6 yeşil biber üstteki gibi kesilecek 10 -12 diş sarımsak(orta büyüklükte) ince şerit halinde doğranacak, ezilmeyecek yada sıkılmayacak 1 kilo karides ve 1 kilo kalamar (miktarlar keyfe göre değişebilir) tencerede haşlanacak suyu kesinlikle dökülmeyecek yemekteki en önemli şey onların suyu 2 bardak pirinç sıcak suda bekletilecek 10 adet kanat ve 10 adet but (küçük olacaklar) tavada köri tozu eklenerek kısık ateşte yağda pişmeye bırakılacak mutlaka ince sac şeklinde derin bir kapta pişirilecek (ısıyı üzerinde tutmayan bir kap olmalı. Pişirmeye devam etmemesi için) en kötü yanmaz tava olabilir.Yurt dışında ince saclardan yapılmış yüksek olmayan tava büyüklüğünde paella kapları var.Benzerleri buralarda da mevcut.Harlı ateşte mutlaka zeytin yağında önce soğan 4-5 dk kalacak sonra sarımsak ve biberler aynı anda atılacak ve çok ölmemek ve renklerini kaybetmemek üzere kavrulacak.bekletilen pirinç bu karışımın üzerine dökülecek aynı anda mutlaka safran karabiber biraz köri tozu tuz eklenecek ve yağda iyice kavrulacak.

Safran yerine karışık baharat tozları satılıyor İspanya'da. Marketlerde bulunuyor. Bir pakette 5 adet mevcut. 6 kişilik Paella için ( 600,700g. pirinç) 1 poşeti pirinci dökmeden önce ekliyoruz ve başka baharat kullanmaya gerek kalmıyor sadece tuzunu kontrol edebiliriz.
Haşlanmış olan kalamar ve karideslerin suyundan 4 bardak eklenecek ve pişirelecek su çekerse biraz daha eklenecek ve yemek asla bildiğimiz pilav kuruluğuna gelmeyecek bir miktar sulu kalacak.Pirinçler pişer gibi olduğunda haşlanmış ve dilimlenmiş kalamar karidesler karışıma eklenecek ve birlikte pişmeye devam edecekler pişme tamamlanınca fırın tepsisine dökülecek ve yayılacak . İçine pişmiş olan tavuklar yerleştirilecek ve aralarına 2 adet limon her biri diklemesine 6 'ya yada 8'e bölünmüş parçaları pirinç içine gömülecek. Tercihen kapalı halde midye serpiştirilebilir ve bu haliyle fırına verilir.170 -200 dereceler uygundur.15-20 dk sonra yemeye hazırdır.
Eğer bu yemek , bahsettiğimiz kapta yapılıyor olsaydı tepsilemeye gerek kalmadan malzeme eklenerek son hali ile aynı kapta fırına verilecekti.İspanya'da böyle yapılıyor ve müşteriye aynı kapta geliyor. Minumum 2 kişilik yapılıyor ve kişiler tabaklarına servis alıyor.


Başlangıç için kış mevsimi olsa da soğuk içilen bir çorbaları var  GAZPACHO Bizim karışık domates, salatalık soğan ile yaptığımız salataya benziyor. Bunun biraz daha sulu hali diyebiliriz. 6 kişilik Gazpacho tarifi
 1/2 kg. domates
1/2 kg. salatalık
2 adet dolmalık  kırmızı biber
2 adet dolmalık  yeşil biber
1 diş sarımsak
tuz
1 bardak yağ
1 elma
az soğan
az sirke
kıvama göre su hafif koyu olabilir ya da domates çorbası kıvamında olabilir ( blenderda çekilecek)



Aperatif olarak nefis FESLEĞENLİ BRUSQUETA CLASICA  hazırlayabilirsiniz. Çok da pratik.
Köy ekmeğini kızartıyoruz, üzerine domates, sarımsak ve fesleğen karışımını ekliyoruz, roka,tuz ve zeytinyağını da ekleyip servis ediyoruz.





Yine Aperatif olarak SALMOREJO hazırlayabilirsiniz. 3 diş orta boy sarımsak 1200kg.domates( yumuşak) tuz  200-240g. zeytinyağı 70g. sirke ( balzamik) 300g.ekmek (yaklaşık)Önce biraz domates sonra biraz ekmek, koyulaşınca ekmek , domates atıp kıvam koyu olacak şekilde hepsini karıştırıyoruz, haşlanmış ve küp şeklinde doğranmış yumurtayla servis yapıyoruz.




Salmorejoyu aynı zamanda BRUSQUETA ANDALUZA hazırlamak için de kullanabiliriz. Bu güzel Tapayı hazırlamak için tarifimiz Köy ekmeğinin üzerine mozzarella peyniri ve kekik koyup fırınlıyoruz, peynir eriyince üzerine salmorejo koyup servis ediyoruz. Dilerseniz jambonlarla süsleyebilirsiniz.




Patates sevenler için muhteşem lezzetli ALIOLI hazırlayabilirsiniz.





Malzemeler: 3 Patates şişmanca , su ve tuz  . Alioli sos için1 yumurta yarım limon ,zeytinyağı, yarım diş sarımsak, maydanoz ve tuz.Patatesleri kabuğuyla suda haşlayıp soyuyoruz kabuklarını. Ve Küp küp bölüyoruz. Blender kabına 1 yumurtayı koyuyoruz. Yarım limon suyunu, tuzu, yarım diş sarımsağı ve biraz zeytinyağı ekliyoruz. Blenderın en yüksek seviyesinde karıştırın. Koyulaşınca biraz daha zeytinyağı ilave edin. Yeterli kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Sosu patateslerin üzerine dökün ve iyice yedirin.Üzerine kıyılmış maydanoz ekleyerek soğuması için buzdolabına koyun.


iÇECEK İÇİN Tinto de verano ya da Sangria hazırlayabilirsiniz.
Tinto de verano için malzemeler 1 yeşil limon (lime) 2cl.esmer şeker şurubu, buz, 8cl. kırmızı şarap
Hazırlanışı
Lime'ı küp şeklinde doğruyoruz. Bardağın içine koyuyoruz.2 ölçek şeker şurubu ekleyip bardağın içerisinde eziyoruz. Ancak çok bastırmıyoruz çünkü lime kabuğu aromayı bozabilir. 2 ölçek kırmızı şarap ekliyoruz. Shaker'a buzları koyuyoruz önce. Sonra bardakta hazırladığımız karışımı döküp sallıyoruz. Veee harika bir lezzet hazır hale geliyor.



Sangria tarifi için malzemelerimiz45cl kırmızı şarap, 1 adet portakal, 1 limon, 1 yeşil elma, 1  kabuk tarçın, 1 tutam karanfil
Hazırlanışı
Öncelikle portakal, elma ve limonu küp küp doğruyoruz. Bunları bir sürahi içine koyup üzerine kırmızı şarabımızı döküyoruz. Tarçın ve karanfili de ekledikten sonra aroması için en az 2 saat vaktiniz varsa 1 gün boyunca buzdolabında bekletiyoruz. Sonra kadehimize meyve parçalarında da ekleyerek servis ediyoruz.



Bir diğer tarif ise şu şekilde Sangria malzemeleri  1 şişe kırmızı şarap, 1 su bardağı votka, 1,5 su bardağı portakal suyu,1 adet portakal,1 adet elma,1 yemek kaşığı toz şekerHazırlanışı:Portakal suyunu ve votkayı bir sürahiye boşaltın. Sürahiye bir yemek kaşığı toz şeker ekleyin ve iyice karıştırın. Meyveleri küp küp doğrayın. Kırmızı şarap ve meyveleri sürahiye ekleyin. Büyükçe bir kaşık yardımıyla sürahideki karışımı iyice karıştırın. Bu sırada şekerin erimiş olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.Sangrianızı hazırlarken portakal ve elmanın yanında tercih ettiğiniz başka meyveleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca votka yerine brandy veya rom kullanmanız da mümkün.




AFİYET OLSUN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.